Mostanában nagyobb a csend az Online Katapult Facebook oldalán. A Live adások is mintha ritkultak volna… Ebben a bejegyzésben megtudhatod, hogy miért!

kommunikacio-review-cover

[BEJELENTÉS] Te kérted, ezért változtatunk a Facebook posztjainkon, méghozzá így

Mostanában nagyobb a csend az Online Katapult Facebook oldalán. A Live adások is mintha ritkultak volna… Vajon mi lehet náluk? Valami baj van?

ÁÁÁ, dehogy!

Eláruljuk: ráncfelvarrtunk, méghozzá úgy, ahogyan te kérted. Hiszen szavaztál ugye te is? Vagy azt sem tudod miről beszélünk?

Akkor most elolvashatod mi fog változni a Facebook kommunikációnkban 2017-ben, miért és pontosan hogyan!

Először is: miért gondoltuk, hogy ideje megújulnunk?

Sok lájkot kapunk minden posztunkra, a live adásokat is mindig aktívan figyeli legalább 50-70 ember (összesítésben legalább 2000-en belenéznek utólag is), de a pozitív visszajelzésektől csak elkényelmesedni lehet, tanulni nem.

livekep

Tudjuk, hogy folyamatos kritikákra van szükségünk ahhoz, hogy fejlődni tudjunk.
Az elsők között fogtunk bele a live adásokba és már túl vagyunk 18 (!) masszív produkción. Mondhatni úttörők voltunk a témában. Megírunk 15-20 Facebook posztot havonta. Ennyi legenerált tartalomnál, az innováció szárnyain masírozva, biztosan vétettünk egy-két baklövést, időszerűnek láttuk, hogy megtudjuk mik ezek…

Miről lehetett szavazni a kérdőívben amit a listánkra küldtünk ki?

A legjobb vizsgáztatók a követőink, így kiküldtünk a listánkra egy kérdőív űrlapot amiben 4 fő kérdésre vártuk a pipálós/szöveges válaszokat. Közel 180-an választ kaptunk vissza – ezúton is köszönjük ha köztük voltál (és írd meg kommentben a cikk végén, hogy örülsz e a reakcióinknak).

Elsősorban a live adásaink milyenségét akartuk levalidálni, de arra is kíváncsiak voltunk, alapvetően mennyire jó az amit Facebookon művelünk.

Rendre ezeket a kérdéseket tettük fel:

 • Mennyire kíséred figyelemmel a live adásainkat?

 • Szívesen olvasnád a live adásaink tömörített, szöveges kivonatát?

 • Mi az ami nem tetszik a live adásainkban?

 • Milyen Facebook posztokból kérsz tőlünk még többet?

 • Milyen formátumban “fogyasztod” szívesebben a Facebook posztjainkat?

És sorban, ezek a százalékos válaszok jöttek a fenti kérdésekre

  • 19% egyáltalán nem nézi a live adásokat
  • 46% bele-bele néz a live adásokba
  • 35% pedig legalább 30 percet nézett minden live adásból
  • 14% -ot egyáltalán nem érdekel a live adások szöveges szkriptje
  • 26% egy-két live adás szkriptet szívesen elolvasna
  • 60%-ot pedig kifejezetten érdekel a live adások szöveges változata
  • 7% inkább személyesebb témájú Facebook posztokat olvasna
  • 18% inkább tanulságos vállalkozói és marketing sztorikat, tanításokat olvasna
  • 76% inkább rövid, tömör online marketing szakmai tippekből látna többet
  • 32% inkább a szöveges Facebook posztokat preferálja
  • 17% inkább videó párti
  • 51% pedig szöveges és videós posztot egyaránt szívesen olvas/néz

Hümm, izgalmas adatok ugye? De mit olvastunk ki belőlük és mik lesznek a következmények?

Ami  a Live adások tekintetében ezután változni fog

Még mielőtt téves következtetéseket vonnánk le, tudni kell, hogy a kérdőívet biztosan a legaktívabb követőink töltötték ki. A live adások törzs nézői is biztosan ezen követőink közül kerülnek ki. Emiatt a live adás nézésével kapcsolatos válaszok nem reprezentatívak a teljes listára.

Szép is lenne, de sajnos biztosan nem a teljes, több ezres email listánk 35%-a néz meg legalább 30 percet minden live adásból 🙂

Ami viszont ezen torzítás ellenére is látszik, hogy az emberek többsége csak bele-bele nézeget a live adásokba. Kevesen vannak akik mindig ott ülnek és folyamatosan végignéznek mindent. Ez persze nem jelent semmi rosszat, hisz alapvetően ilyen a live adások természete.

Nem az a cél, hogy mindenki végignézze őket, hanem, hogy minél több ember kapcsolódjon be, akár egy rövid időre is. A cél és a mérőszám az interakció. Ha valaki épp “arra jár” és belenéz egy picit, hozzászól, akkor az már siker. Ebből kell minél több.

Ezt a jelleget mi úgy hisszük eddig elég jól kihasználtuk, hiszen elég nagy interaktivitás volt minden adásunk alatt. Ami viszont szintén kiderül a számokból, a visszajelzésekből és a tapasztalatokból, hogy kelleténél jobban túlméreteztük az adásainkat.

studios

Nem vettük figyelembe eléggé, hogy heti rendszerességgel, 1,5 órás tömény szakmai anyagokat a többség nem tud végignézni és feldolgozni. Egyik oldalról tehát túl nagy energiát tettünk ezen adások legmagasabb szintű (mind szakmai, mind technikai) elkészítésébe, másik oldalról viszont a többség beérte volna kevesebbel.

Természetesen a kevesebb alatt csak a hosszt értjük, hiszen RENGETEG dicséretet kaptunk a felmérésben, a tartalommal kapcsolatban. A hosszt viszont túltoltuk és kijött, hogy a nagy időigény mellett probléma a befejezési időpont bizonytalansága is. (Valahol ez a kettő összefügg, ha nézted az adásokat, tudod miről beszélünk 🙂

Kiértékelve tehát mindezeket, azt a konklúziót szűrtük le és az fog történni, hogy:

 • a live adások számát heti 1-ről, 2 hetente 1-re csökkentjük és

 • rövidebb, szigorúbban betartott hosszokat határozunk meg az adásoknak (nagyjából fél órát).

Mindezekkel el fogjuk érni azt, hogy:

 • több időd lesz beütemezni magadnak az adásokat

 • több időd lesz feldolgozni az egyes adásokat

 • és annyi ideig kell csak figyelned, bekapcsolódnod hozzánk, amit végig tudsz ülni fél fenékkel is.

Mi pedig úgy tudunk téged kiszolgálni, hogy kevesebb erőforrásból fogjuk hozni ugyanúgy a tőlünk megszokott minőséget. Ismét igazi win-win! Ugye? (Írd meg a cikk alatt a véleményed, nem csak költői a kérdés.)

További újdonság emellett, amivel szintén a Te kérésedre fogunk elkezdeni kísérletezni: szép apránként feldolgozzuk az eddig live adásokat is, szöveges formában.

Ugyanis a szavazók 60%-a mondta azt, hogy érdekelné őt a videók szkriptelt változata

Ez pedig elég nagy arány ahhoz, hogy munkát tegyünk a dologba. Nem szó szerint fogjuk kiírni az eddigi adásokból az elhangzó mondatokat. A tömör lényeget fogjuk kijegyzetelni és ezekből készítünk hasznos anyagokat.

(Az első adás ilyen jellegű feldolgozását napokon belül ki is fogjuk küldeni, úgyhogy legyél résen ha te is kérted!)

Ennyit tehát a live adásokról, bízom benne, hogy érdekeid szerint formáljuk magunkat és te is oda szavaztál, ahová ez az egész mutat. 🙂 Nade mi van a többi Facebook poszttal?

Ami a Facebook posztjainkat általánosságban illeti

Büszkén jelentjük be, hogy sikerült megdöntenünk egy örök dilemmát! Állandó a vita, hogy az emberek inkább olvasnak vagy videót néznek az interneten. Nyilván balgaság lenne univerzális igazságot hirdetni, de a mostani felmérésünkből egyértelműen az jött ki végeredményként, hogy majdnem dupla annyian olvasnának szívesebben szöveges posztokat, mint ahányan inkább videó pártiak!

Ismétlem, ez csak a mi követőinkre (rád?) igaz és a Facebook posztok témakörében. De akkor is érdekes tanulság, hogy a szöveges posztok legyőzték a videósakat… Kérésetek viszont számunkra parancs, ezután szöveges posztból lesz a legtöbb!

És milyen témakörben?

Masszív 76% szavazott arra, hogy rövid, tömör online marketing tippeket szeretnétek kapni tőlünk. Ismét egyértelmű az ukáz, nem sok kommentárt igényel. Mindenesetre meglepő, hogy a sztoris és intimebb posztok igényei kissé alulmaradtak…

És mit is mondhatnánk zárszóként?

Köszönjük szépen ha te is a szavazók között voltál és megosztottad velünk a véleményedet. Láthatod, hogy ez nálunk rettentő sokat számít, hisz ezek alapján végezzük a fejlesztéseinket.

Igyekszünk az év hátralévő napjaiban és 2017-ben az egyik legizgalmasabb Facebook oldallá válni az online marketing témakörében. Jönnek kéthetente a fix kiméretű de annál interaktívabb live adások és jönnek a velős, szöveges marketingposztok tömkelegei!

Hajrá, olvass, nézz minket, mert te fejlődsz a pénzkeresés irányába, mi pedig együtt örülünk veled! 🙂

2017-08-24T13:32:38+00:00

A szerzőről:

Hello- szia, Gots Balázs vagyok az Online Katapult technikai munkatársa. Az írásaimmal az a célom, hogy a bonyolultabb technikai beállításokból IKEA szerelési útmutató szerű írásokat készítsek Neked, tehát könnyen fogyasztható, érthető köntösbe bújtassam az elsőre ijesztő tech. leírásokat. Abban bízom, hogy időt takarítok meg neked azzal, hogy mindent logikusan, gyakorlatiasan, jól szemléltetve tálalok. Ha ez esetleg mégsem sikerült ebben az írásomban, akkor kérlek írj hozzászólást, vagy keress a gots.balazs@onlinekatapult.hu e-mail címen, igyekszem mielőbb válaszolni!

12 hozzászólás

 1. Viktor K 2016. december 15. at 16:33 - Válaszolok

  Sziasztok!

  Király a scriptes újítás, és a rövidítés is!
  A kérdőívben is írtam, hogy amit én hiányolok, hogy szívesen meghallgatnám mp3-ban is az adásokat! Úgy látom ez nem került bele az újításokba (biztos jó okotok van rá:D)! De gondoltam azért itt felvetem még egyszer, hátha…

  Üdv:
  Viktor

  • Szőke András 2016. december 16. at 11:21 - Válaszolok

   Szia Viktor! Köszönjük szépen a visszajelzésed, ez a módosítás már nagyon régóta megvalósult, mindegyik live adást feltöltjük egy külön blogcikkbe, ahol elérhető az adott adás hangfelvétele is:
   http://www.onlinekatapult.hu/katapult-live/

 2. szegő miklós 2016. december 15. at 20:29 - Válaszolok

  Sziasztok ! Azért érdekes a “ki meddig nézi?” adat mert kiderül belőle, hogy a FB LIve-ra is PONT az igaz, mint az isszes eddigi élő videóra. Az eddigiekre ui.: ezer helyen leírták, hogy egy órából a látogatók 15 – 25%-nyi ideig nézik ÁTLAGOSAN, azaz egy órából 9 – 15 percig.

  A Ti adataitok alapján a százalékot “nézőnek” tekintve
  100 főből 20 nem nézi /1 fővel csaltam/
  35 fő legalább 30 percig nézi: kb. összesen 1050 perc
  45 fő belenéz, legyen ez max. 3 perc /akár több részletben is/: kb. összesen 135 perc
  EGYÜTTESEN: kb. 1185 percig nézik
  Ha 1 órás adásról beszélünk ez 100 fő x 60 perc = 6000 percnyi lehetőségből kb. 1185 percig nézik,
  azaz az adásnak átlagosan 19,75 %-ot nézték Nálatok is.
  Ez a korábbi /FB Live előtti/ szakirodalmi adatnak abszolút megfelel.

  Ügyesek vagytok, további jó munkát, üdv.:Miklós

  • Szőke András 2016. december 16. at 11:23 - Válaszolok

   Köszönjük szépen Miklós a levezetést és megerősítést! Neked is további jó munkát kívánunk! 🙂

 3. Péter B 2016. december 16. at 06:04 - Válaszolok

  Sziasztok!

  Hosszú az adás? Nos, nem muszáj végignézni. Mivel előre lehet tudni, hogy mikor kezdődik, úgy tervezem, hogy nem csinálok semmi mást legalább 1-1,5 órán át. Élő adásnál simán bele kell kalkulálni, hogy vannak csúszások, hiszen menet közben is felmerülhetnek újabb gondolatok (és lehetnek technikai problémák is). Ha majd leszabályozzátok magatok, akkor nektek is, meg a nézőknek is lehet egy olyan érzése, hogy esetleg valami kimaradt, pedig még jó lett volna beszélni róla. Így több tervezést igényel majd a felkészülés egy-egy adásra és sajnos a spontán lazaság rovására fog menni.
  Az adások kivonatolása viszont tök jó ötlet.

  Az adások eddig nem csak informatívak, de szórakoztatóak is voltak, így nem is értem, miért baj, ha másfél órás. Kvázi egy esti film helyett is tökéletes. (Néz még valaki TV-t? Nekem TV-m sincs) Aki igazán kíváncsi, az úgyis végig fogja nézni. Ha meg nem tud végig maradni, semmi gond, hiszen felvétel készül. Azt pedig bármikor meg lehet nézni, amikor éppen van rá idő. Akár részletekben is. Ezért is érthetetlen számomra a nyavalygás, hogy túl hosszú.
  A leghosszabb webinár amit végig ültem két órásra volt tervezve, de végül kicsit több mint 5 órás lett (pisi szünettel együtt). És nem én voltam az egyetlen “fanatikus”, mert a jelenlévők fele (több, mint 100 fő) ugyanezt tette. Na, az már tényleg túl hosszú volt 🙂

  Furcsa, hogy az adásidőt a negyedére csökkentitek, mivel a gyakoriság és az időtartam is lerövidül. Nem lett volna ésszerűbb csak az időtartamot csökkenteni és a gyakoriságot heti szinten tartani?. Esetleg a gyakoriságot növelve, akár többször is 4-5 perces gyors adásokat készíteni és kéthetente egy 40-60 perceset?

  Személy szerint, nem szívesen olvasok Facebookon hosszú posztokat, annak inkább blogon van a helye. Viszont szívesen hallgatok/hallgatnék podcastet, mivel azt akár futás, biciklizés közben is lehet “fogyasztani”.
  Az, hogy kevesen kíváncsiak a sztorikra és privát dolgokra, nem volt meglepő számomra. Ez csak annyit jelent, hogy elsősorban az információért és tudásért jönnek ide az emberek, ami mellett nyilván más elfoglaltságuk is van. Azért ha van rá kapacitás, ne fogjátok vissza magatokat.

  A legjobbakat!
  Üdv: Péter

  U.i.: Elkezdtem írni egy levelet is Nektek. Figyeljétek a postaládát, hamarosan érkezik. 🙂

  • Szőke András 2016. december 16. at 11:26 - Válaszolok

   Köszönjük szépen Péter a részletes visszajelzést és sajnáljuk, hogy nem úgy fog változni az adás, ahogyan szeretnéd. Mindenképpen figyelni fogjuk ezután is a reakciókat és ha szükséges, újból beavatkozunk. Nehéz sajnos minden igényt egyszerre kielégíteni, így totálisan megérjük a megtisztelő álláspontod. Most úgy tűnik a többség mást kíván, de ha ellentétesek lesznek a tapasztalatok, ismét változtatunk.

 4. Katalin S 2016. december 16. at 08:10 - Válaszolok

  Sziasztok!
  Én nem örülök, hogy rövidül az élő adàs, és kevesebb is lesz. Élőben valóban nem tudtam nézni, de mindig mosogatàs közben hallgattalak titeket adàsról. Komolyan, vàrtam hogy mikor mosogatok, élvezetes lett 😀 Jegyzeteltem is, vizes jegyzetek ugyan , de nekem sokat érnek. 🙂

  • Szőke András 2016. december 16. at 11:28 - Válaszolok

   Köszönjük szépen Katalin, ez nagyon jólesik 🙂 Sajnáljuk, hogy neked ez most nem kedvező módosítás, azt tudom mondani mint Péternek, amint úgy látjuk, hogy a tömeg visszaköveteli a hosszt, közbelépünk. Most viszont pont a fordítottját kaptuk meg a legtöbbször… Mindenesetre köszönjük szépen a megtisztelő figyelmed és örülünk, hogy színt vihetünk a mosogatásba! 🙂

  • Gajárszki Gergely 2016. december 19. at 19:53 - Válaszolok

   Én is mosogatós-videózós vagyok. 🙂 Felvételről szoktam és ha úgy érzem, a mosogatást követően készítek (száraz) jegyzeteket.

 5. Gabor P 2016. december 16. at 15:09 - Válaszolok

  Sziasztok

  Kissé szíven ütött amikor kedden oda ültem a géphez nem voltatok adásban. Aztán kiderül, hogy miért.
  Olyan információs anyaggal áltatok elő ami az én szolgáltatásomhoz kötelező.

  Nálam pont az volt a probléma, hogy még tovább hallgattam volna az adást. 1-1.5 óra elrepül hamar.

  Tehát rajtam nem múlik. Az összes ingyenes anyagot elolvastam és az élő adásokat is figyeltem. Mindegyiket.
  Megvettem a könyveteket , a facebook anyag is meg van. Az Avadát is letöltöttem és az általatok ajánlott lehetőségek szerint állítom össze a weboldalamat.
  Most már csak azt várom, hogy mikor nyit már meg a katapult klub.

  Ahogy szokás mondani. “Pénz , ékszer nem számít.”
  Továbbra is várom mind a videós, mind az írott tartalmú anyagaitokat mert fejlődni akarok. Nincs más opció.

  Köszönöm az eddigi munkátokat.
  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok nektek és az össze munkatársnak is akik segítenek nekem, hogy sikeres legyek.

  Gabor – Angliából

  • Péter B 2016. december 19. at 05:57 - Válaszolok

   Gábor Angliából,
   Ha gyorsan Katapult Klubtag akarsz lenni, vegyél egy Könyvet és aztán az upsellnél fogadd el a próba klubtagságot. Tudom, hogy már meg van, de ha türelmetlen vagy, talán megér 1990 forintot A könyvet meg ajándékba adhatod egy barátnak, aki vállalkozik.

 6. Péter B 2016. december 19. at 05:57 - Válaszolok

  Gábor Angliából,
  Ha gyorsan Katapult Klubtag akarsz lenni, vegyél egy Könyvet és aztán az upsellnél fogadd el a próba klubtagságot. Tudom, hogy már meg van, de ha türelmetlen vagy, talán megér 1990 forintot 😉 A könyvet meg ajándékba adhatod egy barátnak, aki vállalkozik.

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Csatlakozz több mint 5.000 sikerre éhes vállalkozóhoz MA!

És megkapod a kitesztelt pénztermelő fortélyainkat

INGYEN!

A fenti gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat és hozzájárulsz ahhoz, hogy hírleveleket küldjünk számodra.

Sikerült! Köszönjük, és üdvözlünk a Katapulterek között!

Hamarosan kapni fogsz tőlünk egy levelet a megadott email címedre. Ebben részletesen leírjuk, hogy mire számíthatsz tőlünk, és mit kell tenned, hogy biztosan megkapd a leveleinket!