Rengeteg bővítmény fellelhető az interneten, ami nagy jó, viszont megnehezítheti a döntést, hogy mikor melyiket érdemes használni. Összeszedtük azokat, amiket mi aktívan használunk, és amikkel pozitív tapasztalatunk van. Ha WordPress alapokon nyugszik a honlapod, mindenképp érdemes átolvasnod a cikket.

Legjobb és leghasznosabb,
általunk használt WordPress bővítmények

Ha WordPress-t használsz a weboldaladon lévő tartalom kezeléséhez, akkor bizonyára már találkoztál a bővítményekkel, más néven pluginekkel. Ezek egyfajta kiegészítőként funkcionálnak a WordPresshez és az általad használt sablonhoz.

Fő feladatuk, hogy tökéletesítsék a WP + sablon kombót, ha egy funkció esetleg nincs beépítve alapból, vagy a „gyári” megoldás nem megfelelő számodra.

Rengeteg féle kiegészítő létezik, ingyenes is fizetős változatban egyaránt. Fontos azonban tudnod, hogy annál jobb, minél kevesebb ilyen plugint használsz. Mivel ezek valójában kódok a weboldaladon, ezért előfordulhat, hogy „összeakadnak” egymással, vagy magával a WordPressel. Ilyen esetekben a tartalom rosszul jelenik meg az oldalon, vagy teljesen szétesik az egész.

Ezért javasoljuk, hogy csak a legszükségesebb bővítményekkel egészítsd ki az oldalad. Ne csábítson el a bőség, és az, hogy mindenre van egy jó plugin, mert, ha már nagyon sok van az oldaladon, akkor egy idő után lehetetlen lesz ezeket precízen, szakszerűen menedzselni.

Ebben a cikkben azokat a bővítményeket szedtem össze, amiket mi használunk az Online Katapult-nál vagy közvetlen tapasztalatunk van róluk.

Csak azok szerepelnek itt, amik szerintünk a legszükségesebbek ahhoz, hogy

 • egy weboldal jól és biztonságosan működjön

 • kényelmesen lehessen működtetni általuk az oldalt

 • hozzájáruljanak a felhasználói élményhez, és az értékteremtéshez

 • segítsék, támogassák az eladást, az értékesítési tölcséreket

Ebből következik, hogy az alábbi kategóriákban lesz szükségünk bővítményekre:

 • Biztonság

 • Gyorsaság

 • Marketing (értékesítés támogatás)

 • Hatékonyságnövelés

Lentebb láthatod az egyes kategóriáknál, hogy mi milyen bővítményeket alkalmazunk, vagy milyennel van pozitív tapasztalatunk. Ezek alapján döntést tudsz hozni, hogy számodra hasznos-e, értéket tud-e teremteni az adott plugin vagy nem.

BIZTONSÁG

Wordfence

Ez a bővítmény egyfajta tűzfalként funkcionál a honlapodon. Fenyegetés elleni védelemmel van ellátva, letiltja a rossz indulatú IP címeket, megakadályozza a jogtalan belépést, feltörést. Ezeken kívül átvizsgálja az oldaladat, és javaslatot tesz a biztonsági rések befoltozására.

Ha időben frissíted az oldalad, megfelelően karbantartod, és ezt a bővítmény használod, akkor megtetted a szükséges óvintézkedéseket a biztonsággal kapcsolatban.

Irány a Wordfence

Akisment – Anti spam

Ez az ingyenes plugin szűri a robot és spam hozzászólásokat. Ha nem lenne, akkor elég hamar elárasztanák az oldalt a nem kívánt tartalmak és hozzászólások. Mindenképp érdemes feltelepíteni, bár általában a WordPress telepítésekor ez is felkerül az oldalra.

Irány az Akisment

WordPress ReCaptcha Integration

Ha van az oldaladon kontakt form (ami nem SalesAutopilotos), akkor mindenképpen hasznos, ha itt is szűröd a robot feliratkozásokat, illetve üzeneteket. A Google fejlesztett egy megoldást a robotok kiszűrésére, ez a reCaptcha. A sajátodat a Google fiókodban tudod igényelni, regisztrálni.

Ha ez megvan, utána már csak össze kell kötni a WordPress oldaladdal ennek a bővítménynek a segítségével, és már biztonságosabb is lett a honlapod.

Ha a kapcsolatfelvételi űrlapot Te a Contact Form 7 vagy egyéb bővítmény segítségével valósítod meg, akkor valószínű, hogy a reCaptcha vagy más védelmi megoldás már alapból be van építve, ennek érdemes utánanézned.

Irány a reCaptcha

BackWpUp

Ez a bővítmény biztonsági mentést készít a weboldaladról. Így, ha bármi probléma felmerül, akkor egyszerűen vissza tudod állítani a korábbi verziót, és nem vész el az egész tartalom.

Ilyen biztonsági mentést célszerű rendszeresen eszközölni, hiszen bármikor történhet baj, ami összezúzhatja az oldalad. Jobb félni, mint megijedni 😉

Ez az ingyenes plugin segítségedre lesz abban, hogy mindig rendelkezésedre álljon egy azonnal használható, friss biztonsági mentés.

Lehetőséged van manuálisan készíteni egy mentést, vagy be is állíthatsz egy automatizmust, ami az általad meghatározott időben elvégzi helyetted.

Ha olyan oldalad van, amire naponta újabb és újabb tartalom kerül fel, akkor érdemes napi backup-ot (biztonsági mentést) végezni.

Ha viszont nem olyan gyakori a tartalom frissülése, akkor elég lehet hetente, két hetente, vagy akár havonta elvégezni ezt.

Nálunk például minden nap van egy biztonsági mentés, azonban nekünk a tárhelyünk végzi automatikusan a backup-ot, így nincs szükségünk ehhez pluginre. (Ez egy jó példa arra, amit a cikk elején írtam. Ha valamit meg tudsz oldani máshogy, akkor ne használj hozzá fölöslegesen plugint, mert csak terheli az oldalad.)

Mindazonáltal ez a plugin azért került be ide, mert vannak közvetlen tapasztalataink vele, és eddig meg vagyunk elégedve a teljesítményével.

Irány a BackWpUp

Gyorsaság

Ebbe a kategóriába azok a pluginek tartoznak, amik optimalizálják a weboldal kódját és a különböző elemeit, a gyors betöltődés, és a felhasználói élmény növelésének érdekében.

Ha nincs megfelelően optimalizálva a forráskód, vagy túl nagyok az oldalon lévő képek, esetleg túl sok plugint telepítettél az oldalon, akkor a böngészőnek hosszabb időbe telik betöltenie, megjelenítenie a tartalmat.

Ez azért probléma, mert a felhasználók néhány másodpercnél többen nem várnak egy oldal betöltésére, hanem egyszerűen otthagyják, és keresnek egy másikat, hasonló témában.

Nézzük akkor, hogy milyen pluginek segítenek az oldal gyorsaságán

Egy oldal gyorsasága főként az alábbi 4 elemtől függ:

 • Az oldalaid hossza és a honlap kódjának tömörítettsége

 • Bővítményeid száma

 • Képek mérete

 • Tárhely

Ezek közül kettőn tudunk segíteni bővítménnyel, amikre lentebb láthatsz tippeket.

Kódok tömörítése

Autoptimize

Ez a bővítmény elvégzi a weboldal különböző script kódjainak és stílusfájljainak optimalizálását, tömörítését. Ha ezek rendben vannak, akkor csökkenthetsz a betöltési időn.

Irány az Autoptimize

Képtömörítés

Amikor képeket töltesz fel a honlapodra, már akkor érdemes figyelni arra, hogy mekkora méretben is töltöd fel. A képernyő maximális szélessége 1920 pixel, tehát fölösleges egy 3-4-5 ezer pixeles képet feltölteni.

A kép méretének csökkentésére több lehetőséged is van, például, amikor feltöltöd a médiatárba, akkor meg tudod határozni a méreteit. Itt nyugodtan kiválaszthatsz egy kisebb méretet.

Ezen kívül még bővítmény segítségével is tudsz optimalizálni a képek méretén. Például egy 500 Kb-os képet könnyen lehet, hogy 200 Kb-osra tud optimalizálni, szemmel látható minőségromlás nélkül.

Viszont akkor éred el a legjobb eredményt, ha éppen a szükséges méretben töltöd fel a képet a honlapodra, és ezt még optimalizálod a lenti bővítménnyel.

Képtömörítés bővítménnyel: Compress JPEG & PNG images

Elég hatékonyan képes tömöríteni a képeket, így mindenképp javasoljuk, hogy használd. Havi 500 képig ingyenesen tudod használni, ezt követően viszont már fizetni kell érte. (A bővítmény jelezni szokta, ha túlléped a keretet).

Több képméretben is tömöríti az általad feltöltött képet, tehát készít bélyegképet, közepes képet, teljes méretű képet, stb. Ezeket te tudod megszabni, hogy hány féle variációt készítsen 1 db képről. Azonban fontos tudnod, hogy minden képméret 1 tömörítésnek számít, tehát ha pl. 1 képből 5 variációt készít, akkor csak 100 képet tudsz optimalizáltatni vele.

Irány a Tiny PNG

Marketing (értékesítés támogatása)

Keresőoptimalizálás, SEO

Az organikus, keresőből érkező forgalom szempontjából fontos, hogy minél előkelőbb helyen ajánljon a Google a találatok között. Ez egy elég komplex dolog, így ebbe az írásba nem fér bele, hogy részletesebben írjak róla, viszont alább említek 2 bővítményt, amik hozzájárulnak az oldalad organikus eléréséhez.

All in One SEO pack

Mi ezt a bővítményt használjuk, bár őszintén megvallva egyelőre nagy energiát nem fordítunk az oldal keresőoptimalizálására. Ennek a bővítménynek elég egyszerű a használata, és rendben végzi a dolgát.

Értékes funkciója, hogy minden oldalnál/ blogbejegyzésnél külön meg lehet adni, hogy milyen cím, és milyen kivonat szöveg jelenjen meg a keresőben. Erre érdemes neked is figyelni, mert a Google hajlamos „nem a legideálisabb szövegrészt” behúzni az oldalról a találati oldalára.

Jó, ha a kezedben van az irányítás. 😊

Irány az All in One SEO

Yoast SEO

Ezzel a pluginnal egyelőre közvetlen tapasztalatunk nincs, viszont nagyon sok jót hallottunk róla, és rengeteg pozitív értékelése van a bővítmény WordPress oldalán.

A SEO-zás technikai részében lesz nagy segítség ez a plugin. Folyamatosan figyeli az oldalad, és értesít, ha valamilyen probléma merült fel a keresőoptimalizálással kapcsolatban. Ezen kívül pedig tippek ad arra, hogy hogyan tökéletesítheted a honlapot SEO-zás tekintetében.

Természetesen itt is beépített funkció, hogy te tudod meghatározni, hogy milyen címmel és leírással jelenjen meg a Google találati oldalán az adott tartalmad.

Nagyon hasznos bővítménynek tartom, mindenképp javaslom, hogy használd!

Irány a Yoast SEO

Értékesítés támogatása, feliratkozó szerzés

Ninja Popups

Előfordul, hogy szükséged van popupokra, melyek a honlapod bizonyos oldalain jelennek meg. Mi két féle módon szoktuk a popupjainkat elkészíteni.

Az ingyenes anyagaink optin oldalain SalesAutopilotos feliratkozó űrlapot használunk. Ezt úgy állítjuk be, hogy a piros CTA gombra kattintva felnyíljon az oldalon.

Vannak esetek, amikor ez a megoldás nem működik, mert vagy exit popupot szeretnénk alkalmazni, ami az oldal bezárásakor „poppan fel”, vagy egy oldal bizonyos részénél ugrik fel.

Ezekhez az esetekhez szoktuk alkalmazni a Ninja Popups bővítményt, mely elég sokrétű, és sok mindenre lehet alkalmazni.

Be tudod állítani többek között, hogy milyen görgetési mélységnél jelenlen meg (az oldal melyik területén), milyen oldalakon jelenjen meg, hogy jelenjen meg, milyen legyen a dizájnja, stb.

Ez egy fizetős plugin, 25 dollár az ára, viszont cserébe tényleg elég jól használható, és nagyon sok hírlevélküldő és marketingautomatizációs szoftverrel integrálható (köztük a SalesAutopilottal is).

Irány a Ninja Popups

Uji Countdown

Az ajánlatoknál nagyon jól működik, ha határidőhöz kötöd őket. Például, ha valaki feliratkozik, adsz neki egy kupont, amit 24 órán belül tud felhasználni, ha nálad vásárol.

Mi az ehhez hasonló „határidős” ajánlatainkhoz a Uji Countdown plugint használjuk. Az Avada sablon beépített countdownja nem tud olyan funkciókat, amikre nekünk szükségünk van, ezért alkalmazunk bővítményt.

A UJI Countdown többek között képes arra, hogy miután lejárt a határidő, átirányítsa az oldalt egy másikra. Ezzel azt érjük el, hogy ha kommunikáljuk, hogy az ajánlat csak csütörtök 23.59-ig elérhető, akkor ezen időpont után már nem lesz elérhető az oldal, hanem egy másikra irányítja át a rendszer.

Mi ezt minden egyes kampányunk során alkalmazzuk.

Ezen kívül sokféleképpen „dizájnolható” a countdown, tehát tökéletesen az oldal arculatához lehet szabni a megjelenését.

Irány a Uji Countdown

Tagsági rendszer és felhasználói fiók kezelés

MemberMouse

Ha egy weboldalon szeretnél különböző hozzáféréssel rendelkező felhasználói fiókokat létrehozni, akkor erre a WordPress rendszere csupán csak nagyon korlátozottan képes.

Nálunk például kulcsfontosságú egy ilyen bővítmény, mert a Katapult Klubtagok és az egyéb online oktatóanyagok vásárlóinak így tudjuk biztosítani azt a zárt felületet, ahol elérik az anyagainkat.

Mi erre a célra a MemberMouse bővítményét alkalmazzuk.

A MemberMosue és a SalesAutopilot segítségével sikerült úgy automatizálni a tanulói fiók létrehozását, és a megfelelő hozzáférések kiosztását, hogy semmi dolgunk nincs vele az ég világon, miután beállítottuk a folyamat elején.

Tehát elég sokrétű, és rugalmas használhatóságot tesz lehetővé.

Irány a Member Mouse

Űrlapok, gyakran használt kódok kezelése

Insert HTML Snippet

Mi a SalesAutopilotos feliratkozási, vagy megrendelési űrlapjainkat ezzel a pluginnal illesztjük be az oldalra. Ez valójában egy shortcode-ot generál egy hatalmas kódhalmazból, így lehetővé téve pl. egy űrlap kódjának az egyszerűbb kezelését.

Irány az Insert HTML Snippet

CSS, JavaScript adott oldalba illesztése

HiFi

Időnként előfordul, hogy egy adott oldalba szeretnénk beilleszteni egy scriptet vagy CSS kódot. Ilyenkor nagyon hasznos ez a plugin, hiszen telepítés után minden oldalon megjelenik az admin felülete, ahova egyszerűen csak be kell írnunk vagy másolnunk a kódokat.

Mikor lehet erre szükséged? Ha például:

 • hőtérképes elemzést szeretnél végezni egy adott oldalon. (A Hotjar szoftver scriptjét így könnyedén be tudod másolni az oldalba)

 • kattintásra megnyíló SalesAutopilot űrlapot alkalmazol

 • szeretnél CSS kóddal módosítani egy adott elemet az oldalon

 • ha szintén CSS-sel szeretnél elrejteni egy adott tartalmat az oldalon

 • és ezeken kívül még sok esetben jól jöhet

Irány a HiFi

Hatékonyságnövelés, egyéb működéshez kapcsolódó kiegészítők

Duplicate Page

A WordPressben alapból nincs beépítve az a funkció, hogy egy oldalt másoljon. Erre van ez a kis kiegészítő, ami nagyon nagy segítség, ha egy oldal elrendezését, tartalmát újra fel szeretnéd használni.

Irány a Duplicate Page

Folder

Ha nagyon sok oldal és bejegyzés van a honlapodon, akkor javasoljuk, hogy mappázd őket. Így sokkal könnyebben megtalálod, azt, amit éppen keresel, és kezelhetőbb az egész tartalom. Ez csak az oldal szerkesztését, működtetését teszi egyszerűbbé, tehát nem életbevágóan fontos bővítmény, de meg tudja könnyíteni az életed az biztos.

Irány a Folder

404 Pages

Neked milyen a 404-es hibaoldalad? 😊 Érdemes feldobni kicsit ezt az oldalt, vagy úgy kialakítani, hogy informálja a látogatót a problémáról. A mi 404-es oldalunk például így néz ki: https://www.onlinekatapult.hu/404esoldal

Ha szeretnél te is ilyen oldalt beállítani, akkor ez a plugin fog tudni segíteni benne.

Egyszerűen csak létre kell hoznod egy oldalt, ahol kialakítod a 404-es oldalad megjelenését, majd a plugin admin felületén kiválasztod azt ezt, és kész is.

Irány a 404 Pages

Ezek voltak az általunk használt legjobb és legfontosabb bővítmények.

Javasoljuk, hogy néhány fontos plugin kivételével nagyon fontold meg, hogy valóban szükséged van-e az éppen telepíteni kívánt kiegészítőre vagy mással/ máshogy is tudod helyettesíteni.

Amiket mindenképp érdemes használnod

Biztonság

Gyorsaság

Látogatószerzés

Hatékonyságnövelés

Nem azt mondjuk, hogy ezek a pluginek a piacon fellelhető leges legjobbak, és ezeken kívül a többi megoldás nem jó! Viszont nekünk ezek beváltak, és jó tapasztalataink vannak róluk.

Ha te más bővítményeket használsz, amik neked tökéletesen működnek és beváltak, akkor nagyon örülünk neki, használd tovább azokat nyugodtan.

Ha viszont ezek közül találsz olyat, ami a segítségedre lehet, vagy értéket teremthet számodra és a látogatóid/ ügyfeleid számára, akkor bátorítalak, hogy próbáld ki őket.

Sok sikert kívánok a honlapodhoz és a vállalkozásodhoz.

2018-10-09T12:11:56+00:00

A szerzőről:

Hello- szia, Gots Balázs vagyok az Online Katapult technikai munkatársa. Az írásaimmal az a célom, hogy a bonyolultabb technikai beállításokból IKEA szerelési útmutató szerű írásokat készítsek Neked, tehát könnyen fogyasztható, érthető köntösbe bújtassam az elsőre ijesztő tech. leírásokat. Abban bízom, hogy időt takarítok meg neked azzal, hogy mindent logikusan, gyakorlatiasan, jól szemléltetve tálalok. Ha ez esetleg mégsem sikerült ebben az írásomban, akkor írj emailt a gots.balazs@onlinekatapult.hu e-mail címre, igyekszem mielőbb válaszolni!