Ebben a cikkben arra találsz tippeket, hogy honnan szerezd be a leggyorsabban és legegyszerűbben a videódhoz illő zenét, audio anyagot.

Legjobb ingyenes és fizetős audio gyűjtemények a videóid alá

A videós tartalmak előállítása egyre fontosabbá válik egy vállalkozás életében. Az emberek egyre szívesebben néznek inkább videókat, mint televíziót. Ezáltal a cégek videós kommunikációja is egyre fontosabbá válik.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a YouTube-on a videómegtekintések száma folyamatosan növekszik, valamint a Facebook is sokkal nagyobb előnyben részesíti a videós tartalmak terjesztését és népszerűsítését.

Tehát nem kérdés, hogy videós tartalmat minden vállalkozásnak érdemes előállítania és alkalmaznia a stratégiájában.

Érdekesség, hogy egy videót sokkal élvezhetőbbé, dinamikusabbá tesz az, ha van egy kellemes háttérzene a videó alatt. Érdemes ezt neked is alkalmaznod, amikor egy új videót készítesz.

Példaként nézz bele a 2017-es USA vlogunk egyik részébe.

Ebben a cikkben tehát arra találsz tippeket, hogy honnan szerezd be a leggyorsabban és legegyszerűbben a videódhoz illő zenét, audio anyagot.

Fontos! Az Ingyenes audio anyag és a Szabadon felhasználható audio között óriási különbség van! Nem minden ingyenes audio anyag szabadon felhasználható.

Előfordul, hogy a szerző engedélyezi, hogy ingyenesen letöltsd és hallgasd otthon a zenéjét, viszont tiltja, hogy felhasználd a videóid alá, sokszorosítsd, vagy módosítsd.

Az is előfordul, hogy csak annyit kér, hogy forrásként jelöld meg. Több féle license létezik, amik a szerzők jogait védik, ezekre mindenképp érdemes odafigyelned.

A különböző kreatív alkotásokra többféle Crative Commons license vonatkozhat, melyet az adott alkotás szerzője határozhat meg. Erről részletesebben a Wikipedia oldalán olvashatsz.

Viszont a jó hír, hogy léteznek szabadon felhasználható audio anyagok, amiknél nem kell egyáltalán forrásmegjelölést végezni, nyugodtan módosítható, felhasználható. Ezeknél fel szokták tűntetni, hogy Free License, vagy No Copyright.

Erre majd mindenképp érdemes figyelned, mielőtt felhasználsz egy ingyenes audio anyagot. A fizetős oldalaknál a megvásárolt anyagot nyugodtan felhasználhatod bárhogyan a videóidban.

Ott általában csak arra kell figyelni, hogy a license egyszeri felhasználást engedélyez, vagy korlátlant (tehát ha megveszed a számot, akkor csak egy videódnál használhatod, vagy akár az összesnél. Ez pl. az intródnál használt zenére vonatkozhat.)

A lenti leírásokban feltüntetem, hogy melyik portálnál mik az elvárások, milyen licensek vannak érvényben, mire kell külön figyelni.

LEGJOBB INGYENES AUDIO GYŰJTEMÉNYEK

YouTube audio library

A legnagyobb videómegosztó portálnak saját gyűjteménye van, ahonnan letöltheted a videódhoz illő zenét, vagy hangeffektet, és egy videoszerkesztő programmal a videód alá vághatod. Mivel rengeteg zene és hangeffekt között válogathatsz, ezért a YouTube beépített egy szűrőt, hogy megkönnyítse a dolgod.

Műfaj, hangulat, hangszer, időtartam, és forrásmegjelölés szerint szűrhetsz, így tényleg csak azokat fogja listázni, amik szóba jöhetnek számodra.

A forrásmegjelölésnél rá tudsz szűrni azokra a számokra, amiknél egyáltalán nem kell semmi forrásmegjelölést végezni. Persze ez jóval megkrövidíti a listát, ezért időnként érdemes körülnézni a többi között is, hiszen egy rövid forrásmegjelölés még adott esetben beleférhet. 🙂

(Az audio library használatához be kell jelentkezni a Google fiókodba.)

Irány a YT audio library

Bensound

Nagyon sokféle, és nagyon jó minőségű audio anyagot találhatsz ebben a gyűjteményben. Ezeket szabadon használhatod a videóidhoz, viszont forrásként meg kell jelölnöd a bensound-ot és a szám pontos címét, vagy linkjét. Erre van részletes útmutató a weboldalán.

Itt is több stílus között tudsz válogatni, és tényleg nagyon jó minőségűek az itteni zenék, tehát ha egy-egy oktatóanyaghoz vagy bemutató videóhoz keresel háttérzenét, akkor itt mindenképp érdemes szétnézned.

(Az itt lévő audio anyagokat egyébként meg is lehet vásárolni, így forrásmegjelölésre sincs szükség. Erről bővebben itt találsz információt.)

Irány a Bensound

Ez a két gyűjtemény a legjobb és legtisztább megoldás. Ezeken kívül vannak más alternatívák, amikkel hozzájuthatsz ingyenesen, szabad felhasználású zenékhez, ezekkel kapcsolatban viszont minimális tapasztalatunk van.

SoundCloud

A SC egy olyan platform, ami főként zenehallgatásra, podcast, és mp3-as anyagok hallgatására, megosztására szolgál. Sokan viszont arra is használják, hogy ingyenes, szabadon felhasználható audio anyagokat tegyenek fel ide, amiket te le tudsz tölteni ingyenesen.

Annyit kell tenned, hogy beírod a SoundCloud keresőjébe, hogy „free license music”, vagy „no cpoyright music” és máris válogathatsz a találatok között. Ezek általában már olyan anyagok, amiket ténylegesen fel tudsz használni szabadon, forrásmegjelölés nélkül a videóidhoz.

Érdemes azért nyitott szemmel járni, és figyelmesen megnézni a címet és a leírást, hogy nem kér-e forrásmegjelölést vagy egyebet a szerző.

Irány a SoundCloud

LEGJOBB FIZETŐS AUDIO GYŰJTEMÉNYEK

AudioJungle

Ez az általunk ismert legösszetettebb, legnagyobb, és legátfogóbb audio gyűjtemény. Mi itt vásároljuk általában a videóink audio anyagait. Itt bármihez találsz megfelelő hang effektet vagy zenét, mert nagyon sokrétű a repertoár. Ezen kívül pedig ez is az Envato Market tagja, ami az online jelenlét minden szegletére kiterjed. Itt szó szerint mindenhez találsz profi, jó minőségű eszközt, legyen szó képről, videóról, prezentáció sablonról, WordPress témáról, pluginekről, stb.

De maradjunk most az audio anyagoknál: 22 féle stílus kategória és 14 féle hang effekt kategória között tudsz válogatni. Ezen kívül pedig rengeteg egyéb zenei csomag és pakk van, amik szintén a hasznodra lesznek.

Itt olyannyira külön vannak kezelve az egyes kategóriák, hogy ha például a videód elejére keresel az intróhoz vagy a logód megjelenítéséhez hanganyagot, akkor erre is külön kategóriát találsz, megannyi csúcsminőségű audio anyaggal feltöltve.

Mi legutóbb a Katapult LIVE adások elején lévő intrót vásároltuk itt:

Itt már 1-2 dollárért találsz magadnak szabadon használható audiot, de összetettebb, mozi minőségű hosszabb anyagokat is találsz, 5-10-20 dollárokért.

Ha valahol, akkor itt biztosan megtalálod a videód témájához legjobban illeszkedő audio anyagot.

Irány az AudioJungle

123RF

Erről az oldalról már korábban, a képgyűjteményekkel foglalkozó cikkben írtam. Ez a platform az online médiaelemek vegyesboltja. A grafikai anyagoktól elkezdve a videókon át, az audio anyagokig minden van. Ha jó minőségű, “stock” jellegű vizuális és audio anyagokat keresel, akkor itt mindenképp érdemes szétnézned.

Maga az audio shopja nem annyira sokrétű, mint az Audiojungle-é, de azért itt is elég sokféle anyagot találsz. Műfaj, hangulat, és hangszer szerint végezhetsz szűréseket, hogy a számodra legideálisabb hanganyagot gyorsan és egyszerűen megtaláld.

Különböző csomagajánlataik vannak, amikről itt olvashatsz bővebben. Elöljáróban annyit, hogy kreditekkel tudsz fizetni az anyagokért, ami azt jelenti, hogy veszel pl. 40 kreditet, 39 dollárért, akkor ezzel a 40 kredittel tudsz gazdálkodni.

Tehát ha pl. megveszel egy 30 kreditbe kerülő zeneszámot, akkor az körülbelül 30 dollár. Tehát az alacsonyabb kreditmennyiségből álló csomagoknál 1 kredit nagyjából 1 dollárnak megfelelő pénzösszeg, viszont, ha több kreditet tartalmazó csomagot veszel, akkor az 1 kreditre eső pénzösszeg már alacsonyabb.

Irány a(z) 123RF

ÖSSZEGZÉS

A fent felsorolt lehetőségek közül biztosan meg fogod találni a számodra ideális hanganyagot, amit éppen keresel a videódhoz.

Nincs tehát más teendőd, mint átgondolni, hogy mire van szükséged, és megkezdeni a keresgélést. Miután megtaláltad a megfelelő audiot, nézz utána a felhasználási feltételeinek. Ha kell, akkor majd tüntesd fel a szerzőt forrásmegjelöléssel.

Importáld be a videoszerkesztő programba a fájlt, majd illeszd be a megfelelő helyre, ha kell vágd és igazítsd, amíg megfelelő nem lesz.

Sok sikert kívánok a videózáshoz, és a videód elkészítéséhez.

2018-04-04T09:53:49+00:00

A szerzőről:

Hello- szia, Gots Balázs vagyok az Online Katapult technikai munkatársa. Az írásaimmal az a célom, hogy a bonyolultabb technikai beállításokból IKEA szerelési útmutató szerű írásokat készítsek Neked, tehát könnyen fogyasztható, érthető köntösbe bújtassam az elsőre ijesztő tech. leírásokat. Abban bízom, hogy időt takarítok meg neked azzal, hogy mindent logikusan, gyakorlatiasan, jól szemléltetve tálalok. Ha ez esetleg mégsem sikerült ebben az írásomban, akkor írj emailt a gots.balazs@onlinekatapult.hu e-mail címre, igyekszem mielőbb válaszolni!